Мультимедійний картографічний проект Vkraina


Якби народи мали паспорти, то карти були їхніми фотографіями.
Ярослав Грицак

11 квітня «Київстар» у партнерстві з «Майкрософт Україна» провели в Мистецькому Арсеналі презентацію соціальної ініціативи «Vkraina».



Щодо проекту чудово висловився український історик і публіцист Ярослав Грицак (до всього - доктор історичних наук, професор Українського Католицького Університету):

 Якби народи України мали паспорти, то карти були би їхніми паспортними фотографіями. Карти показують у першу чергу, як з часом змінюються назви і території того чи іншого народу, нагадуючи нам ще раз, що у світі нема нічого вічного і незмінного. Приклад Східної Європи є особливо повчальним: тут немає жодного народу, який би не попадав під чуже завоювання і не зазнавав великих перерв у своєму розвитку. Тому український, як й інші східноєвропейські народи, час до часу зникають, а потім знову зявляються на картах. Багата колекція Vkraina допомагає ще раз нам наочно зрозуміти, яким мінливим і крихким є світ, в якому ми живимо – і, відповідно, скільки зусиль і старань нам треба докласти, щоб вберегти його від числених загроз та утвердити його на карті світу».



Як на мене – краще не скажеш.

Проект Vkraina реалізований у вигляді програми для пристроїв під управлінням Windows 8.1 та Windows Phone.

Звантаживши додаток із магазину Windows можна переглянути карти складені європейськими дослідниками XVI-XVIII ст.

42 карти для оцифровки та використанні у проекті надав власник колекції Андрій Осадчук.



Із розваг - користувачі пристроїв на базі ОС Windows зможуть встановити спеціальну тему робочого столу «Vkraina». Розробником програми передбачено опцію встановлення фрагменту карти як обкладинки персональної сторінки у Facebook.

Також програма дозволяє зробити check-in та викласти його у Facebook. Щось на кшталт «Я у Києві, 1865 рік». )))))))))



Окремо слід виділити музичне супроводження. У мене програма запущена на планшеті фоном, навіть коли я нею не користуюсь – просто як чудовий музичний фон. Музичні твори, написані для проекту українським композитором Вадимом Борисенко.



Чудовий проект. Долучайтесь. Vkraina.com

Коментарі

Популярні публікації