9 травня. Хронологія (+відео)


події 9-го травня:
політ гідроплана та гелікоптера Сікорського; вийшов фільм "Фантомас"; парламент переїхав у Канберру; Європейське об'єднання вугілля і сталі; НАТО
народились:
Володимир Гнатюк; Говард Картер; Булат Окуджава

та ще пару фактів та імен протягом #2хвилинизакавою



1913 — перший політ гідроплана С-10 "Гідро" Ігоря Сікорського


1913 — на екрани Франції вийшов фільм "Фантомас" — перша в довгому ряду екранізація


1927 — парламент Австралії переїхав в нову столицю — Канберру (було обране для розміщення національної столиці в 1908 році як компроміс між суперечками Сіднея і Мельбурна, двох найбільших міст Австралії)



1950 — створено Європейське об'єднання вугілля і сталі — перше європейське співтовариство, що стало передвісником Євросоюзу. Створена у 1951 р. згідно з Паризьким договором терміном на 50 років країнами: Бельгія, Західна Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди та Франція з метою об'єднання вугільних та сталеливарних ресурсів країн-учасниць і запобігти в такий спосіб новій війні в Європі. Контролювала майже все видобування кам'яного вугілля, понад 80 % виробництва чавуну і сталі, близько 50 % видобування залізної руди в Західній Європі. Штаб-квартира спільноти знаходилась у Брюсселі.


1955 — Федеративна Республіка Німеччина увійшла до складу НАТО


1962 — перший політ в США гелікоптера-крана S-64 Ігоря Сікорського

Народились:


1871 — Володимир Гнатюк, український фольклорист, етнограф, академік Української академії наук, член-кореспондент Петербурзької АН (1902), Празької та Віденської Академії наук.

1873 — Говард Картер, англійський археолог, який знайшов гробницю Тутанхамона. Картер помер від лімфоми, різновиду раку, в Кенсінгтоні, Лондон, 2 березня 1939 року у віці 64 роки.


1890 — Кирило Осьмак, Президент Українська головна визвольна рада.  Орган політичного керівництва українським визвольним рухом, утворений в Україні наприкінці другої світової війни з ініціативи УПА й ОУН(б)


1924 — Булат Окуджава, російський поет, композитор, прозаїк і сценарист. Булат Шалвович Окуджава народився в Москві в 1924 році. Його батько, відповідальний партійний працівник, став жертвою репресій, а мати була заслана до табору. У 1942 році майбутній поет йде добровольцем на фронт, щоб захистити Батьківщину від ворога. Був поранений на фронті. Після війни Окуджава навчається в Тбіліському університеті, після закінчення якого викладає російську мову і літературу.

Перша пісня Окуджави була написана на Північно-Кавказькому фронті в 1943 році, проте не збереглася. Друга пісня була написана в 1946 році.

Всесоюзну славу Булат Шалвович одержав після того, як почав писати музику для своїх віршів і привселюдно виконувати ці пісні.

Помер 12 червня 1997 року в Парижі. Похований на Ваганьківському кладовищі в Москві.

Коментарі

Популярні публікації