10 травня. Хроніки (+відео)



події 10-го травня:
Румунія, то королівство; відкрито міст імені Євгенії Бош; Невілл Чемберлен подав у відставку; скасована плата за навчання
народилися:
Алла Лисянська; Марина Владі; Шостакович Максим
та ще пару фактів та імен протягом #2хвилинизакавою



1881 — Румунію проголошено королівством




1925 — у Києві відкрито міст імені Євгенії Бош, побудований за проектом Євгена Патона. Побудований був замість Миколаївського ланцюгового мосту . 9 червня 1920 року відступаючими поляками була підірвана перша від правого берега опора Миколаївського ланцюгового мосту. 
Розірвані ланцюги потягнули за собою всю споруду. 

19 вересня 1941 року Міст імені Євгенії Бош був знищений радянськими військами при відступі. 

Євгенія Бош - радянська партійна і державна діячка, агітатор і пропагандист німецького походження. Член РСДРП з 1901 року. Народний секретар внутрішніх справ Української Народної Республіки Рад (1917–1918). Активний борець за встановлення радянської влади в Україні в 1917–1921 роках. Теща Юрія Коцюбинського.


1940 — Невілл Чемберлен подав у відставку з посади прем'єр-міністра Великої Британії. 


Новим британським прем'єром став Вінстон Черчілль. Прихильник політики умиротворення агресора. 30 вересня 1938 році підписав Мюнхенську угоду з Гітлером, Муссоліні та Даладьє. Повернувшись до Лондона, Чемберлен пред'явив публіці на аеродромі підписану угоду зі словами:  "Я привіз вам мир". На що Вінстон Черчилль 3 жовтня того ж року відповів: "Англії був запропонований вибір між війною і безчестям. Вона вибрала безчестя і отримає війну".


1956 — у СРСР скасована плата за навчання в старших класах середніх шкіл.



1978 - в Одесі розпочато зйомки фільму "Место встречи изменить нельзя"

Народились:


1916 — Алла Лисянська, українська художниця. У 1930—1940-х ілюструвала українські видання, створила обкладинки до творів Аркадія Кащенка, Леоніда Мосендза, Миколи Куліша, Семена Будка для видавництв «Колос», «Пробоєм». Авторка серії листівок із портретами видатних українських письменників, громадських діячів.


1938 — Владі Марина, французька акторка. Дрижина Висоцького.


1939 — Шостакович Максим, російський композитор і диригент.


1956 — Лістьєв Владислав Миколайович, журналіст, телеведучий

Коментарі

Популярні публікації