Хакатон за підтримки Майкрософт



Майкросойфт Україна зазвичай вміє дивувати.

Зазвичай приємно.

Ті заходи на які я потрапляв відрізнялись певною продуманістю, організацією та «людяністю». Такий собі «капіталізм із людським обличчям».

Вчорашній «Всеукраїнський хакатон з розробки веб-сервісів на основі відкритих урядових даних» не став виключенням. Принаймні «за формою».

Правда у мене особисто виник певний дискомфорт щодо частини «за суттю».

Отже, черговий хакатон (англ. hackathon, від hack — зламати та marathon — марафон) був присвячений електронному врядуванню руками громадян.

Ок. Маючи п’ятирічний досвід державної служби, пов’язаний у тому числі із питаннями електронного урядування, я віднісся максимально серйозно до заявленої теми і освіжив знання щодо різниці між «електронною державою» та «електронною демократією». 

Переглянув портали ТОП-10 криїн по впровадженню електронних послуг. Постригся.
Коротше, готувався дуже серьозно.

Прийшов зранку, до офіційної частини. У конференц-залі змішався із ніфіга не стриженими хлопцями. Два рази мало не впав перечепившись через кабелі живлення для десятків ноутів. Встиг позасмикувати дівчат на ресепшені. І навіть встиг пообідати (прохання до кейтерів – менше огірків!).

О 15:20 почався процес визначення переможців хакатону.

Всього було 10 проектів.

Я не буду їх перераховувати.

В якості пояснення «чому?» наведу список переможців:

3 місце – проект : «Персони» - каталог наглядно відображених біографій публічних людей;
2 місце - «TransPortable» - сервіс для планування маршрутів громадського транспорту, відстежування місцезнаходження маршруток у реальному часі та контролю за порушенням правил дорожнього руху водіями;
1 місце - «Спорт Школа» - портал для самоорганізації спортивних людей.

….ась?....

Ви спитаєте, як корелюються заявлені «розробки веб-сервісів на основі відкритих урядових даних» та проект із пошуку маршрутки? Та бог його знає.

Думаю, що пояснення у словах однієї із суддів конкурсу про те, що у ЄС девятизначні суми на гранти із яких витрачається усього 30%. Не тому, що недофінансування, а тому, що проекти не дотягують.

При всій моїй любові до Майкрософт Україна (які були зазначені, як спонсор) – давайте будемо чесними. Давайте будемо фільтрувати проекти.

Давайте більш широко шукати таланти. Можливо частину ресурсів треба було витратити на «пошук талантів»? Або на заміну модератора. Я дуже перепрошую, але починати свій виступ із фрази «я буду трекати час» це якось… Розумію, що він не ваш співробітник, але трохи поясніть йому про співвідношення часу на власний монолог про «жизнь у самальоті» та виступи презентерів.

Хлопці, які зайняли 1 місце взагалі мали скоротити до 50% своєї презентації і мовчки проклацали вкінці  із десяток слайдів.

Та то таке. Про хакатон або добре або я.

А чого мені дійсно шкода так це того, що лише співробітник Майкрософт 1 реченням у вступному слові згадав про запуск Національного порталу відкритих даних Data.gov.ua, розробленого громадянською платформою SocialBoost за підтримки Microsoft та сприяння Кабінету Міністрів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації.

Там величезний і цікавий набір даних. Від Переліку суб'єктів підприємницької діяльності, які отримали ліцензії з виробництва теплової енергії до Переліку стаціонарних постів ДАІ.

Дійсно цікавий проект, який заслуговував окремої презентації.

Тому давайте подякуємо хакатону і поринемо у пошук цікавинок у Data.gov.ua!

Коментарі

Популярні публікації